top of page
Poza scriitoruluiAdrian Ivan

Deci, ce ar trebui să facă la afterschool ?

Actualizată în: 27 ian. 2023

La Mimakids Aftershool punem accent pe tot ceea ce este benefic copiilor.

5 componente ale cititului


1. Cititul întărește conexiunile din creier

Cititul facilitează noi conexiuni între diferite părți ale creierului. Un mic studiu din 2013 a constatat că citirea unui roman a crescut comunicarea între părțile creierului care controlează procesarea limbajului. De asemenea, a creat modificări pe termen lung în cortexul somatosenzorial bilateral, partea a creierului care procesează informațiile senzoriale.
Sabrina Romanoff, psiholog clinician din New York City, spune că lectura creează neuroni în creier, un proces cunoscut sub numele de neurogeneză. Neuronii sunt celule care transmit mesaje și transmit informații între diferite zone ale creierului.


2.Cititul previne declinul cognitiv legat de vârstă

Cunoașterea include capacitatea de a învăța, a-ți aminti și a emite judecăți. Atenția și memoria sunt cele două aspecte ale funcționării cognitive, cel mai probabil să fie afectate de vârstă. Oamenii de știință cred că lectura poate reduce declinul cognitiv legat de vârstă și poate proteja funcția cognitivă.
Un studiu amplu de 14 ani, publicat în 2020, a constatat că cei care citeau o dată sau de mai multe ori pe săptămână aveau mai puține șanse de a avea declin cognitiv la intervale de 6 și 14 ani. După 14 ani, persoanele în vârstă care citesc mai des au avut un risc redus de declin cognitiv în comparație cu cei care citesc mai rar.

3. Cititul reduce nivelul de stres

Cercetările au descoperit că citirea timp de doar 30 de minute poate reduce semnele fizice și emoționale de stres. Un mic studiu din 2009 asupra studenților cu normă întreagă a comparat efectele yoga, videoclipurile pline de umor și lecturii asupra nivelului de stres. S-a descoperit că studenții care citesc articole de știri timp de 30 de minute au experimentat o scădere a marker-ilor fizici de stres, cum ar fi ritmul cardiac și tensiunea arterială, în comparație cu perioada dinainte de a începe activitatea. De asemenea, au avut scoruri mai mici la sondajele de stres.

4. Cititul te poate ajuta chiar să trăiești mai mult

Nu numai că lectura este benefică pentru sănătatea creierului, dar este și legată de o viață mai lungă. Un studiu amplu de 12 ani, publicat în 2017, a constatat că citirea cărților este asociată cu o reducere cu 20% a riscului de mortalitate în comparație cu cei care nu au citit cărți.

5. Cititul îmbunătățește memoria și concentrarea

Deși creierul nu este un mușchi, totuși beneficiază de pe urma exercițiilor fizice. Similar cu modul în care ridicarea greutăților ne face corpul mai puternic, cititul este un proces solicitant din punct de vedere cognitiv, care poate întări memoria și concentrarea. Când citim, creăm o „hartă mentală” a textului scris. Această hartă mentală ne ajută să procesăm cuvintele pe care le citim și ajută la reamintirea cunoștințelor și la memorie. Romanoff spune că o rutină regulată de lectură ajută creierul să „exerseze” procesele mentale care contribuie la funcționarea memoriei.










48 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page