top of page

Importanța timpului fără media

Actualizată în: 3 feb. 2023


Timpul petrecut de copii jucându-se afară a scăzut în ultimele decenii. Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani petrec acum aproape 6 ore pe zi interacționând cu media - de obicei smartphone-uri, calculatoare sau tv. Un alt studiu arată că cei sub 13 ani petrec frecvent mai puțin de 30 de minute pe săptămână afară, jucându-se. Timpul petrecut în fața ecranului privează invățarea și explorarea fizică a lumii prin joc și interacțiune.

Ar fi o misiune grea să încerci să le refuzi copiilor tăi orice formă de media în mediul actual. Dar, atunci când copiii petrec atât de puțin timp afară, ei nu au ocazia să dezvolte multe abilități pe care le oferă jocul - în special jocul afară. Pentru copii, interacțiunile față în față sunt modalitățile principale de a dobândi cunoștințe și de a învăța. Timpul sedentar de calitate, petrecut în activități interactive, fără ecran, ar trebui să fie citit, povestit, cântat și realizat de puzzle-uri, etc...


Copiii ar trebui să aibă mult timp liber, ar trebui să facilităm copiilor să petreacă cel puțin o oră pe zi în joc liber, nestructurat. Această cerință nu înseamnă că îi înscrieți în sporturi organizate, deoarece nu este un joc nestructurat. Cu siguranță vă puteți face timp ca ei să se angajeze în aceste activități, dar totuși au nevoie de timp pentru joacă nestructurată. Restricționați timpul media al copiilor: limitați utilizarea ecranului la una sau două ore pe zi. Niciun copil sub 2 ani nu ar trebui să aibă acces la media. Nu permiteți nicio formă de media în camera unui copil. În schimb, se recomandă plasarea televizoarelor și computerelor într-o zonă comună a familiei. Creați un plan pentru modul în care copiii Dumneavoastră folosesc media: poate fi util să stabiliți unde, când și cât timp copiii folosesc media.


32 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page